شرکت روماک سیستم آویژه صنعت آریان با تدوین و طراحی الگوریتم بهینه جهت کنترل موتورخانه، سیستمی را ارائه کرده است که علاوه بر رفع مشکلات اشاره شده بسیاری از نکات فنی جهت راهبری پمپ ها و تجهیزات موتورخانه در آن رعایت شده است.
انجام گرفته توسط شرکت روماک سیستم آویژه صنعت آریان
سیستم کنترل هوشمند موتورخانه هیرکان (محصول شرکت روماک سیستم آویژه صنعت آریان) بدون تغییر در موتورخانه بر روی موتورخانه ها نصب می شود و مصرف سوخت موتورخانه ها را از 25 تا 50 درصد کاهش می دهد. در واقع این سیستم در درجه اول نیاز حرارتی یک ساختمان را با دقت بالا محاسبه نموده و با تنظیم دمای آب گرم چرخشی موتورخانه متناسب با نیاز حرارتی منجر به افزایش بهره وری و مصرف بهینه انرژی در موتورخانه می شود. همچنین با رعایت ملاحظات فنی و مدیریت صحیح در راه اندازی تجهیزات موتورخانه منجر به افزایش طول عمر تجهیزات خواهد شد. این سیستم دارای ویژگی های ممتاز و برجسته نسبت به سایر محصولات مشابه می باشد و برخلاف سایر محصولات قابلیت نصب بر روی همه انواع موتورخانه ها را دارد.
در ادامه استراتژی کنترل، مشخصات فنی دستگاه و ویژگی های متمایز آن بیان شده است.
استراتژی تدوین شده جهت صرفه جویی وافزایش بهره وری
شرکت روماک سیستم آویژه صنعت آریان
1 - تنظیم دمای آبیکی از مشکلات اساسی در موتورخانه ها عدم تنظیم دمای آب موتورخانه با توجه به شرایط محیطی و نیاز حرارتی ساختمان می باشد. در بیشتر مواقع نیاز حرارتی ساختمان هیچگونه تناسبی با حرارت تولید شده توسط موتورخانه ندارد. لذا مواقع بسیاری پیش می آید که دمای داخلی ساختمان به دور از دمای آسایش باشد. برای تنظیم دمای آب موتورخانه در گام اول، باید تشخیص داده شود که ساختمان در هر لحظه از روز چه میزان حرارت جهت گرمایش نیاز دارد. با پژوهش های انجام شده بر روی انواع موتورخانه ها این نتیجه بدست آمد که 4 پارامتر اصلی بیش از پارامترهای دیگر در فرمول محاسبه نیاز حرارتی یک ساختمان نقش دارند.
این 4 شاخص بشرح ذیل می باشند :
- دمای محیط
- کاربری موتورخانه
تامین گرمایش
تامین آب گرم مصرفی بهداشتی
تامین گرمایش و آب گرم مصرفی بهداشتی
- تراز انرژی ساختمان
سطح 1: ساختمان های که مبتنی بر اصول و مقررات مبحث 19 ساختمان ساخته شده اند.
سطح 2: ساختمان هایی که اصول و مقررات مبحث 19 در آن ها بطور سلیقه ای اجرا شده است.
سطح 3: ساختمان هایی که اصول و مقررات مبحث 19 در آن ها رعایت نشده است.
- کاربری ساختمان
ساختمان مسکونی
ساختمان اداری
ساختمان خاص
برنامه کنترلی با توجه به اطلاعات مبتنی بر شاخص های فوق، منحنی دمایی خاصی را برای تنظیم دمای آب موتورخانه درنظر می گیرد. منطق برنامه در این سامانه قادر به راهبری انواع موتورخانه ها در شرایط اقلیمی متفاوت می باشد. بعد از تعیین میزان حرارت مورد نیاز یک ساختمان و دمای مطلوب آب دیگ، دستگاه با استفاده از سنسورهایی که در نقاط مختلف موتورخانه نصب می شود شروع به پایش و صدور فرامین می کند.
2- مدیریت تجهیزات
منطق مدیریتی حاکم بر این دستگاه از نوع Master – Slave یا از نوع اصلی و پشتیبان می باشد. به این معنی که متناسب با نیاز ساختمان از ظرفیت موتورخانه بهره گرفته می شود. بعنوان مثال فرض کنید موتورخانه ای دارای 2 دیگ می باشد، در مواجهه با چنین سیستمی دستگاه یکی از دیگ ها را بعنوان دیگ اصلی و دیگری را بعنوان دیگ پشتیبان درنظر می گیرد. اگر شرایط محیطی و شرایط ساختمان به گونه ای باشد که یکی از دیگ ها توان گرم کردن آب موتورخانه تا دمای مطلوب را داشته باشد، دیگ دوم وارد مدار نخواهد شد در غیر اینصورت دستگاه دیگ دوم را روشن خواهد کرد. در مورد موتورخانه های با بیش از دو دیگ نیز با منطقی مشابه اما پیچیده تر از منطق شرح داده شده کنترل و مدیریت صورت خواهد گرفت. با استفاده از این دستگاه در یک موتورخانه مرکزی که دارای چندین دیگ می باشد، می توان متناسب با نیاز ساختمان از تجهیزات بهره برداری کرد.
3- برنامه زمانبندی
در بسیاری از ادارات دولتی برای گرم نگه داشتن فضای داخلی ساختمان در ابتدای صبح، موتورخانه را در طول شب روشن نگه می دارند. این مسئله باعث مصرف بیش از اندازه انرژی (سوخت و برق) در موتورخانه می گردد. با اعمال برنامه زمانبندی جهت خاموش و روشن شدن موتورخانه میتوان از مصرف بی رویه جلوگیری کرد.
4- حالت آماده باش
خاموشی کامل موتورخانه در خارج از ساعت کاری، خصوصا در هوای سرد منجر به از دست رفتن انرژی ذخیره شده در جداره های ساختمان می شود. در چنین شرایطی پس از روشن شدن موتورخانه انرژی زیادی برای تکمیل ظرفیت خازنی جداره های ساختمان صرف خواهد شد. از طرفی ممکن است دمای محیطی به اندازه ای باشد که خاموشی کامل موتورخانه مطلوب تر باشد. تشخیص این نیاز بطور هوشمند در این محصول انجام میگیرد و بنا به تشخیص ممکن است در ساعات غیر کاری، موتورخانه در حالت آماده باش و یا خاموشی کامل قرار بگیرد.
هوشمندسازی موتور خانه هیرکان
ویژگی ها و مشخصات دستگاه مدل هیرکان
ویژگی های دستگاه کنترل هوشمند موتورخانه شرکت روماک سیستم را می توان در دو بخش ویژگی های عمومی و ویژگی های انحصاری بیان نمود. ویژگی های عمومی شامل آن دسته از مشخصات می شود که ممکن است در محصولی مشابه رویت شود هر چند برخی از ویژگی های لیست شده در این قسمت در هیچ محصول مشابهی یافت نمی شود. ویژگی های اختصاصی این محصول شامل آن دسته از ویژگی هاست که منحصر به این دستگاه می باشد. بسیاری از محصولات موجود در بازار به دلیل نواقصی که دارند پس از مدت کمی از زمان نصب از چرخه ی کارکرد خارج می شوند و بر اساس مطالعات صورت گرفته، محصولات موجود بطور کامل پاسخگوی نیازهای مشتریان نمی باشند. در واقع ویژگی های اختصاصی این دستگاه توانسته است بخوبی این نواقص را تحت پوشش قرار دهد.
مشخصات عملکردی
- برنامه زمانبندی جهت خاموش و روشن شدن موتورخانه
- قابلیت ارتباط با اینترنت و اعمال تنظیمات از راه دور
- قابلیت انتقال داده ها به سرور مرکزی در صورت لزوم
- دارای برنامه هوشمند حالت آماده باش (Standby)
- دارای برنامه کنترلی جهت روشن شدن پمپ ها و تجهیزات با اختلاف زمانی
- قابلیت عیب یابی خودکار تجهیزات و اعلام آن
- برنامه ویژه شرایط بحرانی در صورت قطع هر یک از سنسورهای دمایی
مشخصات عملکردی اختصاصی
- قابلیت شناساندن تجهیزات و چیدمان موتورخانه به دستگاه از طریق پنل کنترل (در صورت اضافه شدن تجهیز جدید به موتورخانه امکان کنترل و در اختیار گرفتن آن وجود دارد)
- پشتیبانی از همه انواع موتورخانه با چیدمان های مختلف
- برنامه زمانبندی مجزا برای هر تجهیز جهت خاموش و روشن شدن
- پشتیبانی از دیگ ها با کاربری های مختلف در یک موتورخانه و با یک دستگاه
- منطق مدیریتی حاکم بر این دستگاه از نوع Master – Slave یا از نوع اصلی و پشتیبان می باشد. به این معنی که متناسب با نیاز ساختمان از ظرفیت موتورخانه بهره گرفته می شود
- کاهش قابل توجه مصرف سوخت و برق با توجه به الگوریتم خاص کنترلی
- کاهش قابل توجه حجم گازهای گلخانه ای تولیدی
مشخصات I/O:
- شرایط دمای کار:20- الی 60+ درجه سانتیگراد
- ولتاژ: 100-220 ولت، 0.35 آمپر، 50-60 هرتز
- هشدار صوتی
- نمایشگر گرافیکی جهت مانیتورینگ و انجام تنظیمات
- پروتکل Modbus RTU در بستر ارتباطی RS485
- ارتباط LAN جهت مانیتورینگ و اعمال تنظیمات به صورت محلی
- سنسورهای دمایی دیجیتال
- سنسورهای دمایی دیجیتال
- 8 پورت خروجی و 6 پورت ورودی
مشخصات حفاظت
فیوز 7 آمپر به ازای هر خروجی جهت جلوگیری از جریان کشی بیش از اندازه خروجی ها و آسیب دیدن بورد الکترونیکی دستگاه
فیوزهای 100 میلی آمپر به ازای هر ورودی سنسور جهت جلوگیری از آسیب دیدن بقیه اجزا و مختل شدن عملکرد سیستم
فیوز 2 آمپر در تغذیه 100-240 ولت ac ورودی دستگاه
سنسور دمای داخلی دستگاه جهت سنجش دمای داخل دستگاه به منظور توقف عملیات و اعلام هشدار
سری قرار دادن ترموستات مکانیکی دیگ ها در مسیر ارسال سیگنال فرمان به مشعل ها به منظور افزایش ایمنیمشخصات ابعادی
- طول: 200 میلی متر
- عرض: 145 میلی متر
- ارتفاع: 65 میلی متر
- وزن دستگاه: 800 گرم
دستاوردهای اقتصادی و فنی حاصل از نصب دستگاه در موتورخانه هوشمند
بعد اقتصادی :
- کاهش میزان مصرف گاز
- کاهش میزان برق مصرفی
- کاهش هزینه تعمیرات و نگهداری
بعد فنی :
- افزایش طول عمر تجهیزات (دیگ، مشعل، پمپ)
- کاهش تعمیرات تاسیساتی
- کاهش انتشار گازهای گلخانه ایCO2 ناشی از سوخت گاز
- حفظ محیط ساختمان در محدوده دمای آسایش